Počinje beogradski Sajam knjiga

Pod sloganom „Živele knjige“, u Beogradu danas počinje 66. Međunarodni sajam knjiga, koji če do 29. oktobra ugostiti preko 400 direktnih i gotovo isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva. Manigestaciju će u 18.00 sati svečano otvoriti pisac i izdavač Vladislav Bajac.

Prema rečima koordinatorke sajma Ljiljane Šoškić, u Halama 1, 2 i 4 posetioce očekuje oko 500 različitih programa, a 26. oktobar će biti Školski dan, kada će najboljim izdavačima biti dodeljene sajamske nagrade.

– Posebno smo zadovoljni velikim interesovanjem posetilaca iz Beograda, Srbije i regiona, što je kompliment, ali i obaveza da sve bude organizovano na profesionalan način. Nadamo se da će poseta prevazići prošlogodišnju – rekla je Šoškićeva, a prenosi b92.

Kako je istakao predsednik odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji će, u ovim teškim vremenima, okupiti 200.000 posetilaca koji će tu doći da bi kupili knjige ili pogledali najnovije naslove. On je najavio da Francuska kao zemlja počasni gost dovodi svoju reprezentativnu selekciju pisaca, poznatih u svetu,

Savetnik za kulturu ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere je poručio da je velika čast što će njegova zemlja biti počasni gost beogradskog Sajma knjiga i najavio da će u okviru lepog i bogatog programa, na njihovom štandu biti organizovano oko 50 događaja.

– U ime Francuske, učesnike Sajma će na otvaranju pozdraviti pisac Matijas Enar, a tu će biti i Tomas Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Štand Francuske će imati svakodnevne događaje za decu, učenike i studente, dok ćemo na Školski dan 26. oktobra obeležiti 80. godina od izlaska knjige „Mali princ“ Antoana de Sent Egziperija. Isti dan na sajam stiže i autoor manga stripa „Radiant“ Toni Valente – rekao je Pjere.

Umetnička direktorka Sajma knjiga Sanja Milić je dodala da na manifestaciju dolaze i pisci Žoao Tordo iz Portugalije, kao i Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore iz Velike Britanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор