Neuzimanje kredita Srbiju košta 906 mil eura

made-in-germany-rs-pare

U 2013. godini provizija zbog kašnjenja Srbije u povlačenju ugovorenih kredita, za koje su date državne garancije, iznosila je oko 906 miliona dinara.

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) o kontroli javnog duga, kaže se da je iz budžeta Srbije na ime provizije za nepovučena sredstva isplaćeno oko 537,1 milion, dok su direktni korisnici kredita isplatili 368,9 miliona dinara, prenosi agencija „Beta“.

DRI je utvrdila i da je Uprava za javni dug sprovela mimo propisa javnu nabavku usluga pravnog savetnika u postupku prodaje državnih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u vrednosti 320.000 eura. Državni revizori takođe navode i da je Uprava za javni dug, u 2013. godini bez verodostojnih dokumenata iskazala obaveze Republike Srbije prema Narodnoj banci Srbije (NBS), u iznosu od 2,9 milijardi dinara, a ovi dugovi su, kako je objašnjeno, nasleđene obaveze Savezne Republike Jugoslavije prema Narodnoj banci Jugoslavije (NBJ), po osnovu dugorčnih kredita od domaćih finansijskih institucija.

Po nalazu DRI, javni dug Srbije u 2013. godini imao je udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 65,48 posto, iako je Zakonom o budžetskom sistemu njegovo učešće u BDP-u ograničeno na 45 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор