Nemci ozakonili pravo na prikupljanje solarne energije

Donji dom nemačkog saveznog parlamenta Bundestag je usvojio zakonske dopune kojima se vlasnicima stanova i zakupcima dozvoljava da instaliraju solarne sisteme na svoje balkone, prenosi agencija Rojters.

Kako se precizira, nemački stanodavci i udruženja vlasnika stanova neće moći da blokiraju postavljanje panela, osim u izuzetnim slučajevima.

– Pravo na prikupljanje solarne energije je sada zakonski zagarantovano. Ovo je mera koja realno štiti klimu i verovatno će podstaći prihvatanje energetske tranzicije – objasnio je šef udruženja za solarnu energiju BSW Karsen Kernig.

Nove zakonske odredbe će se primenjivati na solarne sisteme kapaciteta do 2.000 vati, koji se često koriste u domaćinstvima kako bi se smanjili računi za električnu energiju. Budući da više od polovine stanovništva Nemačke živi u iznajmjenim stanovima, sada će i podstanari imati pravo da proizvode struju iz solarnih panela.

Inače, po prvi put u nemačkoj istoriji više od 50 procenata proizvedene električne energije stiže iz obnovljivih izvora, zahvaljujući rekordnom rastu prodaje fotonaponskih (PV) instalacija. Takođe i male i srednje kompanije u toj nemačkoj sve se više okreću solarnoj energiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор