Nemačku privredu koče lična potrošnja i problemi u industriji

Prema najnovijoj proceni nemačke centralne banke (Bundesbank), prognoze za privredu te zemlje postaju sve sumornije, najviše zbog slabe lične potrošnje građana i poteškoća sa kojima se nosi industrijska proizvodnja.

Kako ekonomisti Bundesbanke predviđaju u svom redovnom mesečnom izveštaju, učinak nemačke privrede verovatno će lagano opasti u trećem kvartalu ove godine, a zbog velikih poskupljenja građani neće u skorije vreme početi više da troše, pa je gotovo je nemoguće računati na vidljive pozitivne impulse u ličnoj potrošnji.

Naime, uprkos određenom usporavanju inflacije, snažnom rastu plata i dobroj situaciji na tržištu rada, nemačka domaćinstva i dalje suzdržano troše, pre svega jer je u avgustu međugodišnja inflacija od 6,1 procenat bila jedva nešto niža od julske, koja je iznosila 6,2 posto. Takođe, takozvani harmonizovani potrošački indeks (HVPI), koji Evropska centralna banka koristi kao merilo za svoju monetarnu politiku u eurozoni, u avgustu je u Nemačkoj iznosio 6,4 posto.

Međutim, u Bundesbanci očekuju da će narednih meseci pasti i stopa rasta cena prema HVPI-u i bazna inflacija, koja ne uključuje cene energije i hrane, mada će zbog snažnog rasta plata, stopa inflacije verovatno ostati znatno iznad dva posto u srednjem roku. Inače, preporuke Evropske centralne banke za visinu inflacije u zemljama eurozone limitirane su na najviše do dva posto.

„Osim suzdržanosti u ličnoj potrošnji, na nemački privredni rast utiču sve intenzivnije slabosti u industriji koja još uvek trpi posledice značajnog poskupljenja energije i sirovinana. Skromne i još manje narudžbine, kao i topljenje postojećih rezervi naručenih poslova u industriji, sve se jasnije osećaju“, stoji u poslednjem mesečnom izveštaju Bundesbanke, a prenosi Seebiz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор