Nemački lek smanjuje rizike od kovida za 50%

Kako se navodi u saopštenju nemačke farmaceutske kuće Merk, njihov oralni lek protiv korona virusa „molnupiravir“ za 50 posto smanjuje šanse za hospitalizaciju ili smrt kod pacijenata koji su u povećanom riziku od težeg oblika oboljevanja.

Nakon preliminarnih kliničkih istraživanja, Merk i partnerska firma Ridžbek Bajoterapjutiks planiraju da u SAD traže odobrenje za hitnu upotrebu, a zahteve će poslati i zdravstvenim regulatornim telima širom sveta, prenosi agencija Rojters.

Treća faza kliničkog testiranja je, zbog pozitivnih rezultata, zaustavljena na preporuku nezavisnog nadzornog tela. Za ovaj lek, izvršni direktor Merksa Robert Dejvis je rekao da će promeniti priču o tome kako se boriti protiv kovida. Molnupiravir je napravljen da prepozna greške u genetskom kodu virusa, a ukoliko dobije dozvolu za upotrebu, postaće prvi antivirusni lek za kovid.

Preliminarne analize 775 pacijenata koji su učestvovali u Merkovom istraživanju pokazuju da je 7,3 posto ljudi koji su dobili molnupiravir hospitalizvano ili je umrlo 29 dana nakon tretmana, u poređenju sa 14,1 posto onih kojima je dat placebo, a razvili su težu kliničku sliku. Agencija Asošiejted pres dodaje da nakon 30 dana od uzimanja leka nije bilo preminulih u grupi koja je primila molnupiravir, dok je u grupi koja je dobila placebo (lažni lek) preminulo njih osam.

– Antivirusno lečenje koje se može sprovesti kod kuće je izuzetno važno, jer će zadržati ljude van bolnice – rekla je izvršna direktorka Ridžbeka Vendi Holman.

Tokom ispitivanja, koje je inače sprovedeno širom sveta, molnupiravir je uziman na svakih 12 sati, pet dana, a učesnici su bili pacijenti koji su imali blagi ili srednji oblik kovida i koji nisu imali simptome duže od pet dana. Svi pacijenti su imali povećan rizik, bilo da je u pitanju gojaznost ili su pripadali starijoj grupi ljudi.

U saopštenju, Merk navodi da je sekvenciranjem došao do zaključka da je molnupiravir efikasan protiv svih sojeva korona virusa, pa i protiv dominantnog delta soja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор