Nemački gigant u sektoru nekretnina u gubitku 6,76 mlrd. €

Nemački gigant iz sektora nekretnina Vonovia saopštava da je u 2023. godini zabeležio gubitak od 6,76 milijardi eura, što je posledica velike krize koja je zahvatila ovaj sektor usred visokih troškova zaduživanja i izgradnje.

Naime, gubitak kompanije iz prošle godine je za čak deset puta bio veći od gubitka iz 2022. godine, kada je Evropska centralna banka (ECB) počela sa dizanjem kamatne stope ne bi li obuzdala inflaciju u eurozoni, čime je označen kraj desetogodišnjeg buma na tržištu nekretnina, prenosi hrportfolio.

Vonovia je prošle godine otpisala 10,7 milijardi eura vrednih 500.000 stanova, smanjivši tako vrednost svog portfolija za 11,4 posto, na 84 milijarde eura. Prema rečima izvršnog direktora Rolfa Buha, u pitanju je najveći pad vrednosti u istoriji kompanije, nakon određenih znakova stabilizacije. On je odbio da da bilo kakvu prognozu, ali je potvrdio da će Vonovia nastaviti da prodaje stanove kako bi smanjila dug.

Inače, čitav nemački sektor nekretnina je na udaru krize koju su obeležili bankroti, nagli pad transakcija, niže cene kvadrata i ukidanje radnih mesta u celoj građevinskoj industriji. I oba najveća konkurenta Vonovie, kompanije LEG Immobilien i TAG Immobilien, takođe su objavili da su prošle godine poslovali sa gubitkom, što je ukupni minus „trojke“ podiglo na 8,7 milijardi eura.

Podaci udruženja ZIA pokazuju da sektor nekretnina, čija se vrednost procenjuje na 670 milijardi eura, predstavlja ključni stub nemačke privrede, s obzirom na to da zapošljava jednu desetinu ukupne radne snage i generiše gotovo petinu dodate vrednosti, više od celog automobilskog sektora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор