Nemački BBS ponovo pred bankrotom

Velikom nemačkom proizvođaču točkova iz Baden-Virtemberga, kompaniji BBS, ponovo preti bankrot, zbog čega nekoliko stotina radnika strahuje od otkaza, budući da, prema navodima lokalnih medija, nisu primili plate još od maja.

Naime, kompanija je već bankrotirala prošlog septembra, nakon čega ju je preuzeo novi investitor koji je planirao da je vrati na put solventnosti. Međutim, planovi se nisu pokazali kao efikasni, veliki proizvodni pogoni ne rade, pa više od 200 radnika nije dobilo plate za maj i jun, a mnogi su prestali i da dolaze na posao.

Međutim, problemi sa platama nisu finansijske prirode, već su u pitanju klauzule po kojima se prava na žig ne mogu preuzeti u slučaju nesolventnosti. Ovaj problem je izbegnut prošle godine sa turskim investitorom ISH Group, ali bi još moglo proći dosta vremena pre nego što se ova prava konačno prenesu. Zbog toga je bilo nemoguće i nastaviti proizvodnju.

Sindikat IG Metall Freudenstadt je stao u zaštitu radnika i dao rok kompaniji do 1. jula da im isplati plate. Rok je prošao, a isplate nije bilo, zbog čega kompaniji iz Baden-Virtemberga preti novi bankrot.

Inače, BBS je osnovan 1970. godine u Šiltahu i jedan je od najvećih svetskih proizvođača automobilskih točkova i točkova za motocikle. Kompanija je bila pionir u trodelnim točkovima i decenijama je prednjačila u industriji aluminijumskih točkova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор