Nemačka upalila najveće veštačko Sunce

U pokušajima da otkriju nove načine stvaranja klimatski pogodnih goriva, nemački naučnici su prošle nedelje pokrenuli proces koji je opisan kao “najveće veštačko Sunce na svetu”.

U uređaju koji stvara uslove kao u visokoj peći, sa temperaturama koje dostižu do 3.000 stepeni celzijusa, testiraju se novi načini proizvodnje vodonika, koji je po mišljenju mnogih tečnost budućnosti, jer prilikom sagorevanja ne emituje ugljenik i ne doprinosi globalnom zagrevanju.

Međutim, da bi se dobio vodonik, potrebno je vodu podeliti na dve komponente, na vodonik i kiseonik, za šta je potrebna ogromn količina energije, odnosno struje. Zbog toga se naučnici sada nadaju da će koristeći sunčevu energiju, uspeti da izbegnu fazu potrošnje tolikih količina električne energije.

Krajnji cilj ovih istraživanja trebalo bi da omogući da se tokom vremena počne koristiti pravo Sunce, umesto veštački proizvedenog kao u ovom eksperimentu, prenosi agencija “Asošiejted pres”.

Pravljenje ovog veštačkog sunca koštalo je 3,5 miliona eura, a ono za četiri sata rada potroši električne energije koliko na godišnjem nivou potroši prosečna četvoročlana porodica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор