Nemačka smanjuje PDV i takse za struju i gas

Nemačka je odlučila da ukine porez na dodatu vrednost (PDV) i smanji naknadu za finansiranje subvencija za obnovljive izvore energije, koju plaćaju potrošači, a sve kako bi pomogla domaćinstvima i privredi da se izbore sa visokim cenama električne energije i gasa.

Na evropskim berzama cene električne energije i prirodnog gasa su u poslednjih nekoliko meseci povećane za čak nekoliko puta, a struja je nedavno koštala neverovatnih 300 eura po megavat-satu. Mere za pomoć domaćinstvima i firmama već su donele ili najavile Bugarska, Grčka, Rumunija, Španija I Češka, dok je Severna Makedonija u julu smanjila PDV na električnu energiju sa 18 na 5 procenata do kraja juna 2022, kada će ga povećati na deset posto do jula 2023. godine.

Ovakav potez Nemačke na liniji je preporuka Evropske komisije, koja je pre nekoliko dana EU članicama predložila da pomognu domaćinstvima subvencijama iz prihoda ostvarenih prodajom emisionih jedinica za CO2, ali i smanjenjem taksi, prenosi portal balkangreenenergynews.

Prema rečima Petera Altmaiera, ministra ekonomije i energetike u prelaznoj vladi, od 1. januara sledeće godine će biti smanjena naknada za proizvođače zelene energije za skoro 43 posto, a nova vlada bi mogla i da je potpuno ukine. Kako je najavio, naknada, koja čini oko 20 posto prosečnog računa domaćinstva, bi trebalo da bude snižena sa 6,5 na 3,7 eurocenti po kilovat-satu (kWh).

Inače, prosečan račun za struju nemačkog domaćinstva iznosi oko 100 eura, pa bi ovo smanjenje trebalo da im spusti račune za oko deset eura. Međutim, to smanjenje će imati najveći efekat na domaćinstva i mala i srednja preduzeća, budući da su velike kompanije izuzete od ovog nameta.

U prošloj godini na ime naknade za zelenu energiju od potrošača je prikupljeno 24 milijarde eura. Stoga Nemačka vlada namerava da odricanje od ovih prihoda nadoknadi iz paketa za oporavak od pandemije bolesti COVID-19 i većih prihoda od prodaje emisionih jedinica za CO2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор