Nemačka PWO Grupa počela izgradnju fabrike u Preljini

U industrijskoj zoni u Preljini kod Čačka juče je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike nemačke PWO Grupe. U pogon za razvoj i proizvodnju delova, alata, sklopova i komponenti za automobilsku industriju, PWO planira da uloži 89 miliona eura i zaposli više od 500 ljudi.

– Srbija je postala pobednik u reorganizovanju proizvodnje u oblasti mobilnosti u Evropi, posebno kada se radi o elektro-vozilima, i magnet za mnoge kompanije u međunarodnoj auto-industriji. Svaka peta strana investicija je u oblasti mobilnosti, zbog čega je Srbija jedna od tri top zemlje sa relativno najvećim rastom u izvozu komopnenti za elektrovozila – poručio je izvršni direktor PWO Grupe Karl Lazarini

On je naveo da je PWO srednje velika, inovativna kompanija sa devet proizvodnih lokacija i 3.000 zaposlenih. Kako je objasnio, njihovi proizvodi mogu se naći u skoro svakom vozilu, u sedištima, vazdušnim suspenzijama, kućištima za električne motore, instrument-tablama, u delovima šasije…

– Naša glavna kompetencija leži u razvoju lakih metalnih komponenti i sistemima. Mi čelik pravimo lakim, što znači manja težina automobila i niska potrošnja energije i troškova vožnje. Nemačka je najveći kupac srpskih izvoznih proizvoda i usluga, jer 13,7% ukupnog izvoza iz Srbije ide u Nemačku, dok je istovremeno Nemačka najveći dobavljač Srbije, te da je trgovinski bilans skoro ujednačen – podsetio je Lazarini i najavio da kompanija planira veću saradnju sa lokalnim dobavljačima i partnerstvo sa lokalnim obrazovnim ustanovama radi obezbeđivanja saradnje u istraživanjima.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, država je za ovaj projekat izdvojila nepunih 17 miliona eura subvencija. On je na polaganju kamena temeljca podsetio da pet od 15 najvećih izvoznika iz Srbije dolazi iz Nemačke, a da u nemačkim kompanijama radi 82.000 naših ljudi. kako je najavio, trgovinska i razmena usluga dve zemlje u ovoj godini će dostići gotovo 12 milijardi eura.

– Investicija PWO će pomoći da mladi iz Mašinsko-saobraćajne škole i sa Tehničkog fakulteta imaju osiguranu budućnost u Čačku. Zato molim menadžment kompanije PWO da u Srbiji izgrade još neku fabriku do 2027. godine, jer tada Srbija, zbog dogovora sa EU, mora da prekine sa davanjem državne pomoći investitorima.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je ukazala da se 30% svih nemačkih investicija u Srbiji odnosi na automobilski sektor u kom su kreirale 38.000 radnih mesta. Ona je poručila da će dolazak PWO dodatno konsolidovati jake veze Nemačke i Srbije u stručnom obrazovanju i nauci.

– Naše ekonomske veze oslanjaju se na politički dijalog, na regionalni angažman Nemačke u okviru Berlinskog procesa, a i na nemačku podršku srpskog energetskog sektora. Nemačku i Srbiju povezuje istorija puna promena. Sadašnjost sa brojnim izazovima zahteva odlučno i zajedničko delovanje. Kada je reč o budućnosti, zajednička nam je želja da Srbija uskoro postane članica EU. Bez obzira na sve što nas sada razdvaja, možemo da se pouzdamo u iskren dijalog ispunjen poverenjem, kao dobru predispoziciju za unapređenje ekonomke saradnje – kazala je Konrad.

PWO poslovna grupacija svoju robu plasira uglavnom u zemlje Evropske unije, Kine i Meksika, a u 2022. godini je ostvarila konsolidovani prihod od 27 miliona eura, prenosi agencija Beta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор