Nemačka pomoć za škole u Kraljevu

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između grada Kraljeva i nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), omogućeno je započinjanje radova na energetskoj sanaciji i podizanju energetske efikasnosti kraljevačkih obrazovnih ustanova.

U pitanju je nastavak projekta nemačko – srpske saradnje „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, sa posebnim akcentom na škole, koji se od 2015. godine realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, prenosi Kurir.

– Naš grad je jedan od prvih u Srbiji koji će ubrzo kreirati prioritetne liste školskih objekata za energetsku sanaciju, a aktivnosti obuhvaćene Memorandumom biće sprovedene do kraja ove godine. Ove godine nas očekuju i značajna ulaganja u energetsku efikasnost stambenih objekata, za šta je izdvojeno 10 miliona dinara – kaže gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

U Kraljevu je 65 škola izgrađeno tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, tako da većina njih ima lošu toplotnu izolaciju, zastarele sisteme grejanja i hlađenja i razna druga oštećenja. Studije rađene u okviru nemačko – srpske razvojne saradnje pokazuju da mere energetske efikasnosti imaju veliki potencijal za uštedu eneregije u školama i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор