Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partner Čačka

Za prva četiri meseca ove godine čačanska privreda je zabeležila spoljnotrgovinski deficit, budući da je izvezla robe u vrednosti od 137 miliona eura, a uvezla u vrednosti od 210 miliona.

Čelnica čačanske filijale Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Gorana Tanasković kaže da je Čačak jedini u Moravičkom okrugu zabeležio deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju, sa pokrivenošću uvoza izvozom od oko 64 procenta.

– Ostale tri okolne opštine – Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica su u ovom periodu ostvarile suficit spoljne trgovine, dakle, imaju veći izvoz, nego što je uvoz – rekla je Tanaskovićeva za najnoviji broj Čačanskog glasa.

Inače, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Čačka je Nemačka, čiji je udeo u ukupnom izvozu ovog srpskog grada iznosio 36 posto. Za Nemačkom slede Bosna i Hercegovina (7,4%), Crna Gora (6,5%) i Rumunija (6,4%).

Sa druge strane, čačanska privreda je najviše uvozila iz Republike Češke, čiji je udeo u ukupnom uvozu iznosio 26 procenata, uz znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine od oko 40 posto. Čačak je međugodišnje i sa Italijom zabeležio rast uvoza takođe od oko 40 procenata.

Gornji Milanovac je istovremeno izvezao robe u ukupnoj vrednosti od 51 miliona eura, dok su Lučani i Ivanjica na strana tržišta plasirali robu u vrednosti od po 31 milion eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор