Nemačka centralna banka beleži ogromne gubitke

Nemačka centralna banka (Bundesbank) je u petak najavila nultu godišnju raspodelu dobiti, nakon što je oslobodila 19,2 milijarde „rezervacija za opšte rizike“ i 2,4 milijarde eura iz sopstvenih sredstava, zbog čega je spala na manje od 700 miliona eura rezervi.

Naime, ogromni gubici koje je Bundesbanka pretrpela tokom 2023. godine, a koji se mere u milijardama eura, posledica su viših kamata, koje su primorale banku da povuče sve svoje rezerve, navode iz centralne banke, a prenosi Seebiz.

Neto prihod Bundesbanke od kamata bio je negativan po po prvi put u njenoj 67-godišnjoj istoriji, smanjivši se za čak 17,9 milijardi eura međugodišnje, na – 13,9 milijardi eura.

– Očekujemo da će opterećenja ponovo biti velika za tekuću godinu. Verovatno će premašiti preostale rezerve. Banka će izvestiti o prenesenom gubitku kako bi se mogao nadoknaditi budućim profitom – izjavio je na konferenciji za štampu predsednik Bundesbanke Joakim Nagel i poručio da je bilans centralne banke dobar i da može da podnese finansijska opterećenja, jer njena imovina znatno premašuje obaveze.

Inače, nemačka centralna banka, kao i mnoge druge, imaju značajne hartije od vrednosti izložene kamatnom riziku, na šta je bitno uticalo povećanje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke, koje je bez presedana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор