Nemačka će nastaviti da podržava evropski put Srbije

nemacka i srpska zastava

Nemačka će nastaviti da se zalaže za politiku proširenja EU i integraciju Zapadnog Balkana i Srbije, poručili su predstavnici nemačkih fondacija u našoj zemlji, učesnici panela pod nazivom ”Da li će rezultati izbora u Nemačkoj uticati na promenu politike prema Zapadnom Balkanu”.

Na panelu, koji je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), je istaknuto da se privredno-ekonomska saradnja Berlina i Beograda neće promeniti u bliskoj budućnosti, ali da se može očekivati više angažovanja po pitanju Zelene agende, prenosi agencija Tanjug.

– Uveren sam da će Nemačka, kao jedna od najjačih država u EU, i dalje biti nosilac procesa integracije Zapadnog Balkana i da će dati doprinos proširenju Unije, a to se posebno odnosi na Srbiju. Bez obzira na sam odnos poverenja koji imaju Angela Merkel i Alesandar Vučić, i interes Nemačke je da bude podržana i okružena prijateljima u državama članicama. Nemačka ima interes da Srbija ostvari napredak na tom putu kroz otvaranje klastera, ali jasno je da će se zahtevati ispunjene kriterijuma kao što su demokratija i pravna država – rekao je Maks Brendle, zastupnik Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji.

On je izrazio uverenje da će Nemačka nastaviti da se zalaže za proces pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije EU, ako za kancelara bude izabran kandidat Socijaldemokartske partije (SPD) Olaf Šolc, ali da neće biti ”nikakvih popusta” kada je reč o kriterijumima za punopravno članstvo.

Prema rečima Norberta Bekmana Dierkesa, direktora za Srbiju i Crnu Goru Fondacije Konrad Adenauer koja je bliska CDU partiji, ukoliko za kancelara bude izabran šef CDU Armin Lašet, ne treba očekivati neke velike promene u nemačkoj politici prema Zapadnom Balkanu. Kako kaže, to u velikoj meri važi i ako Socijaldemokratska stranka bude imala kancelara. On smatra da će Srbija i jugositočna Evropa igrati važnu ulogu u agendi buduće nemačke vlade, naročito sa stanovišta evropske ekonomske i bezbednosne politike.

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnih Bel, bliske partiji Zelenih, očekuje da će i ta stranka učestvovati u novoj vladi, osim ukoliko se velike partije odluče za veliku koaliciju.

– Mislim da u Nemačkoj to niko ne želi. Biće zanimljivo videti u narednim nedeljama kako će biti formirana nova vlada. Ako bude formirana tzv. „semafor“ koalicija, principi nemačke politike u pogledu proširenja EU će ostati isti, ali će se ton promeniti. Za očekivati je da će se nemački angažman više baviti pitanjima demokratizacije i vladavine prava u zemljama regiona, kao i Zelenom agendom – smatra Bel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор