Nema prodaje „Hipo“ bez saglasnosti „Bajern Landesbanke“

made-in-germany-rs-bank

Umesto očekivanog odobrenja za prodaju „Hipo“ mreže na Balkanu, nemačka „Bajern Landesbanka“ je austrijskim vlastima uputila novi zahtev za povraćaj uloženog novca.

Kao bivši vlasnik „Hipo Alpe Adria banke“, koji ima pravo veta na prodaju „Hipo“ mreže na Balkanu, nemačka banka je u pismu ponovila da ima potraživanja po osnovu kredita u visini od preko dve milijarde eura, koje je „upumpala“ u austrijsku banku.

O prodaji „Hipo“ mreže na Balkanu iz Minhena i dalje nema konkretnog odgovora konzorcijumu američkog fonda „Advent-a“ i „EBRD-a“, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako navodi „Bajern Landesbank“, odluka o izmeštanju balkanske mreže u novo državno društvo „Fimbag“, koje za cilj ima prodaju banaka na Balkanu, doneta je bez njihove saglasnosti. Nemci tvrde da postoji zabrana izmeštanja, pa zbog toga ulažu protest.

Povodom odluke donete krajem oktobra da se „Hipo“ u Austriji polako ugasi, a da se mreža banaka-ćerki na Balkanu proda, „Bajern Landesbank“ naglašava kako je time prekršeno njihovo pravo da učestvuju u donošenju odluka. Nemačka banka u pismu dostavljenom austrijskim vlastima, istovremeno zahteva i povraćaj uloženih 2,4 milijarde eura kredita za koje je garantovala država.

Zbog izostanka saglasnosti „Bajern Landesbanke“ prodaja „Hipo“ mreže na Balkanu i dalje je daleko od realizacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор