NBS zamrzla naknade za bankarske usluge

Narodna banka Srbije je dogovorila sa poslovnim bankama da u narednih godinu dana, počev od 1. septembra, ne povećavaju cenu svojih usluga, kao i da one banke koje su cene povećale od 1. januara 2021. godine snize visinu usluga za 30 posto, ali ne ispod nivoa od pre povećanja.

Prema rečima srpske guvernerke Jorgovanke Tabaković, Izvršni odbor NBS je doneo dve odluke koje se tiču bankarskiih usluga, a koje će dodatno zaštititi životni standard građana. Ona je naglasila da će banke ubuduće biti obavezne da centralnoj banci unapred najave promenu cene svojih usluga, umesto da kao do sada samostalno odlučuju o tome.

Guvernerka je tom prilikom dodala da će Narodna banka na isti način učestvovati i u odlučivanju o svim cenama koje utiču na potrošačku korpu naših građana. S tim u vezi, NBS je saopštila i da je Odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti doneta bez konsultacije sa centralnom bankom kao regulatorom.

– To što je urađeno je nedopustivo jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bi odobrili jer, po našim podacima, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne – izjavila je Tabakovićeva i poručila da se vara svako ko misli da će NBS to ćutke da posmatra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор