NBS smanjila referentnu kamatu na 6,25%

Narodna banka Srbije (NBS) danas je smanjila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 6,25 procenata, stopu na depozitne olakšice je smanjila na 5,00 posto, a stopu na kreditne olakšice na 7,50 posto.

U skladu sa očekivanjima Izvršnog odbora NBS, međugodišnja inflacija se u maju vratila u granice cilja 3±1,5% i iznosila je 4,5%. Usporavanju inflacije doprineli su pad cene hrane za 0,2%, kao i cene energije usled izlaska iz obračuna prošlogodišnjeg poskupljenja struje i gasa, dok je bazna inflacija ostvarila blago viši rast nego u aprilu, i iznosila je 5% međugodišnje. U narednom periodu Izvršni odbor srpske centralne banke očekuje dalje smanjenje inflacije i njeno srednjoročno zadržavanje u granicama cilja, a od 2025. i postizanje centralne vrednosti cilja od 3%, zahvaljujući restriktivnim monetarnim uslovima, smanjenju globalnih inflatornih pritisaka i nižim inflacionim očekivanjima tržišnih subjekata, kažu u NBS.

„Izvršni odbor NBS je, donoseći ovakvu odluku, imao u vidu višemesečnu opadajuću inflaciju i njen povratak u granice cilja u maju, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. Uzimajući u obzir dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da su se stvorili uslovi za početak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope“, navodi se u saopštenju NBS.

Globalna inflacija nastavlja da opada i približava se pretpandemijskim nivoima, pre svega usled efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova centralnih banaka, slabljenja troškovnih pritisaka i popuštanja zastoja u globalnim lancima snabdevanja. Izvršni odbor Narodne banke Srbije ne očekuje znatniji rast cena proizvoda i usluga koje uvozimo, ali pažljivo prati sve faktore koji i na strani ponude i na strani tražnje mogu delovati na kretanje inflacije u narednom periodu, od čega će zavisiti buduće odluke monetarne politike, poručuju iz centralne banke.

„Većina centralnih banaka predviđa da će se inflacija u njihovim zemljama vratiti u granice cilja u drugoj polovini ove ili prvoj polovini naredne godine, a tržišni učesnici očekuju da je ciklus zaoštravanja monetarnih politika završen. Evropska centralna banka je započela sa ublažavanjem monetarne politike smanjenjem osnovnih kamatnih stopa za po 25 baznih poena, ukazujući da će naredne mere zavisiti od opreznog sagledavanja dinamike inflacije i projekcija njenog kretanja u narednom periodu. Sistem federalnih rezervi u junu nije menjao monetarne uslove, pri čemu su i dalje prisutna očekivanja da bi do kraja godine mogao da započne sa njihovim ublažavanjem“, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор