NATO od Nemačke traži više novca

made-in-germany-rs-nato

Povodom otvaranja sve većeg broja kriznih žarišta u svetu, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg ukazao je na previsoke izdatke za vojne intervencije i zatražio od Vlade Nemačke veća finansijska izdvajanja.

Povodom 60. godišnjice učešća Nemačke u NATO savezu, Stoltenberg je podsetio vladu u Berlinu na cilj ove međunarodne vojne organizacije, odnosno da se izdaci za odbranu podignu na 2 posto unutrašnjeg bruto proizvoda, pišu nemački mediji i podsećaju da Nemačka u ovom momentu za odbranu izdvaja 1,2 posto bruto domaćeg proizvoda.

Stoltenberg je za “Zidojče cajtung”` istakao da se on obraća svakom partneru NATO saveza, ali da Nemačka ima obavezu kao velika privredna sila. Po rečima generalnog sekretara NATO, Amerikanci za odbranu izdvajaju 4 posto svog BDP-a, a zemlje u Evropi su negde oko 1 procenta, što nije fer podela tereta.

Na samitu NATO održanom u Velsu prošle godine, savez je doneo odluku da zemlje članice u narednoj deceniji dostignu cilj o izdvajanju 2 procenta bruto domaćeg proizvoda za odbranu, ali do sada toliko izdvaja samo pet od 27 zemalja koje su članice ovog vojnog saveza. To su Amerika, Velika Britanija, Grčka, Poljska i Estonija, ističu nemački mediji, a prenosi agencija „Tanjug“.

Međutim, Nemačka planira da u naredne četiri godine svoj vojni budžet podiže postepeno, sa sadašnjih 32,97 na 35,01 milijardu eura, što je, kako ocenjuju mediji, nedovoljno za NATO ciljeve.

Nemačka je juče obeležila 60. godina članstva u NATO, u koji je stupila 6. maja 1955. godine, postajući tako 15. članica ovog međunarodnog vojnog saveza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор