Namenska industrija na čelu srpske privrede

made-in-germany-rs-prva-iskra

Fabrike namenske industrije, obnovljene posle NATO bombardovanja, 95 procenata svoje proizvodnje šalju u izvoz i danas predstavljaju redak pozitivan primer u srpskoj privredi.

Prihod srpske namenske industrije nije mali, ali bi mogao biti i mnogo veći, slažu se stručnjaci iz ove oblasti, ukoliko bi se proizvodnja modernizovala, jer Srbija danas uvozi puno proizvoda koje je nekada sama proizvodila.

U fabrici „Prva iskra – namenska proizvodnja“ u Bariču trenutno je zaposleno 150 radnika u visokorizičnim uslovima rada, a prosečna plata je oko 50.000 dinara. U preduzeću se proizvode barut, razorni eksplozivi i sirovine za farmaceutsku industriju. Direktor ove fabrike Stanoje Biočanin izjavio je za „RTS“ da su tokom prošle godine uspeli da prodaju u SAD dva broda puna eksploziva, a tri takva broda otišla su za Indiju. Kako navodi, pri kraju je i realizacija ugovora o transferu tehnologije u Azerbejdžan, vrednog više od 14 miliona eura. U baričkoj fabrici se nadaju da će se ovakav poslovni trend nastaviti i dalje.

Ministar odbrane Bratislav Gašić nedavno je prokomentarisao da „Prva iskra“ u ovom trenutku nema nikakvih kreditnih zaduženja.

– Iz sopstvenih sredstava fabrika je uložila više od milion eura za završetak svojih pogona, što je jako bitno. Razgovarali smo i o tome da obezbedimo od države dobre kreditne linije kako bi mogli da nastave sa sređivanjem dela fabrike koji je 1999. godine bio uništen u bombardovanju, a sve kako bi se ponovo vratili na tržište u punom proizvodnom kapacitetu – rekao je Gašić.

U srpskim fabrikama namenske industrije ukupno radi 7.500 stalno zaposlenih radnika, za privremene i povremene poslove angažuje se više od 9.000 radnika, a posredno je uposleno još oko 5.000 kooperanata. Tokom poslednjih nekoliko godina prosečni godišnji izvoz ovog industrijskog sektora iznosi od 250 do 270 miliona dolara.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, pukovnik prof. dr Bojan Zrnić kaže da ovakvi rezultati namenske industrije trenutno predstavljaju maksimum koji ova vrsta tehnologija i ovaj broj zaposlenih mogu da ostvare.

– Namera Ministarstva odbrane zajedno sa Ministarstvom privrede jeste da se napravi investicioni ciklus kojim bi se podigla tehnološka moć fabrika odbrambene industrije i stvorila veća kompetitivnost za nastup na svetskom tržištu. Prvi korak je da se bolje iskoristi tehnologija koju već imamo. Umesto da se uvoze, akumulatori za „migove“ mogli bi ponovo da se prave u valjevskom „Krušiku“, kao što su se decenijama pravili – objašnjava Zrnić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор