Na Sajmu prehrambene industrije u Kelnu 36 srpskih firmi

Na ovogodišnjem najvećem Međunarodnom sajmu prehrambene industrije „ANUGA 2023“, koji se u Kelnu održava od 7. do 11. oktobra, čak 36 srpskih firmi se predstavlja u dve hale u okviru dva nacionalna štanda, jednog za gotove proizvode, a drugog za smrznute.

Učešće naših privrednika i ove godine tradicionalno su organizovale Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS). Prema rečima Zorane Delić iz PKS, Srbija se predstavlja sa rekordnim brojem izlagača, a imajući u vidu kvalitet naše ponude, realno je očekivati veliki broj sastanaka i poslovnih kontakata, kao i dogovore za nove izvozne poslove.

U Hali gotovih proizvoda predstavlja se 21 naša firma: CMANA iz Krnjeva; INTERFOOD 60 iz Čačka; BUDIMKA iz Požege, SANUM PER FRUCTUS iz Kragujevca, FABRIKA DEČIJE HRANE iz Dobanovaca, MEDELA i VITAL iz Vrbasa, ACM INT, CANDY RUSH i FABRIKA KEKSA I ČOKOLADE BELINA iz Beograda, RUBIN iz Kruševca, AGRANELA iz Valjeva, CALIBRO iz Topole, ES KOMERC iz Pijepolja, THE FUN&FIT COMPANY iz Zemuna, JAFFA iz Crvenke, NS BOMI iz Obrenovca, PODGORINA VOĆE iz Osečine, PREST i YUMIS iz Niša, MITSIDES POINT iz Sremske Mitrovice.

Ove kompanije će ponuditi širok asortiman gotovih proizvoda od meda i dijetetskih proizvoda na bazi meda, voćnih sokova, organskih džemova i bez šećera, organske testenine, pasterizovanog kiselog programa do čuvenog ajvara, kao i sušeno voće i pečurke, dečiju hranu, koncentrate od voća i piree, konditorske proizvode, čajno pecivo, čokoladirano voće, vino, musli, ovsene kaše, čokolade…

Na štandu za zamrznute proizvode izlaže 15 naših kompanija: PIK BEČEJ iz Bečeja, ITN GRUP iz Zemuna, MASTER FRUIT i MAMBIKOM AGRAR iz Beograda, MASLI AGRO iz Leskovca, FRIGLO iz Sutjeske, FRIGO-PAUN, EURO FRIGO i BMN MALINAS iz Požege, LAKI, STANIĆ i DBA PROMET iz Arilja, SWEET HOUSE EXCLUSIVE iz Sopota, STAMEVSKI iz Stare Pazove i SICOBERRY iz Kraljeva. Njihovim asortimanom obuhvaćeni su smrznuto voće i povrće, voćne kaše, voćni pirei, voćni topinzi, smrznute torte i kolači…

Ovaj će sajam pružiti mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima i tehnologijama, pronađu nove poslovne prilike, upoznaju nove dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta i sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju, poručuju iz PKS, a prenose Novosti.

Samo neki od trendova koji se predstavljaju na ovogodišnjem sajmu jesu manje šećera i veštačkih sastojaka, zamenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korišćenje drevnih žitarica i više biljnih i prirodnih aroma. I ove godine poseban fokus je na KOŠER proizvodima, koji odgovaraju jevrejskim standardima ishrane, a čija potražnja je u porastu, kao i na HALAL proizvodima koji su sve više traženi u Istočnoj i Zapadnoj Evropi, što daje prednost srpskim kompanijama koje poseduju ove sertifikate, pa tako i veću mogućnost za plasman na različita tržišta. Na ovogodišnjoj Anugi svest o kvalitetu takođe je ključna tema koja se odnosi na proizvode sa posebnom oznakom porekla ili zaštićenom geografskom oznakom.

Sajam „ANUGA “ je najveći svetski sajam prehrambene industrije i najznačajniji za proizvođače širom sveta. Održava se svake druge godine u Kelnu. Sajam čini deset tematskih celina odvojenih po paviljonima – gotovi proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, smrznuti proizvodi, meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, topli napitci, pekarski proizvodi, organski proizvodi i ANUGA horeka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор