Na Kopaoniku počeo biznis forum

Panelom posvećenim ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, juče je na Kopaoniku počeo 31. Kopaonik biznis forum (KBF), tokom kog će se do srede, do kada traje, održati 36 panela, tri posebne sesije i četiri specijalna događaja, a učesnicima će se obratiti i četiri posebna gosta.

Na prvom panelu učestvovala su šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova, glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan Peter Tabak i glavni ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord. U hotelu Grand, MK Grupa je sinoć organizovala za učesnike tradicionalni koktel dobrodošlice, prenosi agencija Tanjug.

Organizator konferencije je Savez ekonomista Srbije, a zvanično otvaranje Foruma zakazano je za danas, kada će se učesnicima obratiti guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali. Očekuje se da će na panelima učestvovati više ministara: Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Tanja Miščević, Slobodan Cvetković i Jelena Tanasković. Poslednjeg dana biće održan tradicionalni intervju sa predsednicom vlade Anom Brnabić.

U okviru centralne teme pod nazivom „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“, razgovaraće se o energetskoj bezbednosti i transformaciji, klimatskim promenama, zelenoj tranziciji, cirkularnoj ekonomiji, e-mobilnosti, industriji 4.0, obrazovanju, mladim talentima i uspešnim preduzetnicima. Posebna pažnja danas će biti posvećena izgledima za proširenje Evropske unije, budućnosti automobilske industrije, konkurentnosti izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvu, izgradnji visoko produktivne privrede, ekonomskim migracijama i regionalnoj privrednoj saradnji.

Poseban panel biće posvećen sportu, sa Nebojšom Čovićem, Ostojom Mijailovićem, Dobrivojem Tanasijevićem – Den Tanom i drugima kao panelistima. Na prošlogodišnjem Forumu veliku pažnju privukli su nastupi glumaca Milana Marića i Andrije Miloševića, pa će neki od poznatih glumaca biti prisutni i ove godine na panelu Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj. Jedan od učesnika današnjeg panela o kreativnoj industriji biće glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, a u utorak će na temu Uticaj aktivizma u promovisanju ESG koncepta, govoriti glumica Hristina Popović.

Danas će biti održana 2 specijalna događaja: prezentacija EXPO 2027 – oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti.

Na ovogodišnjem Forumu se očekuje učešće bankara, finansijera, predstavnika različitih industrijskih grana, javnih preduzeća i lokalnih samouprava iz Srbije, a od međunarodnih finansijskih institucija predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke i Evropske investicione banke. Dolazak su najavili i brojni privrednici iz regiona, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, kao i dvojica državnih funkcionera.

Posebnu pažnju uvek privlače nastupi specijalnih gostiju, a ove godine će to biti Džefri Saks, poznati profesor sa Kolumbija univerziteta u SAD, glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ivail Izvorski, kao i domaći biznismen Miroslav Mišković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор