Mercedesovi farovi projektuju slike na kolovoz

Na jedom od svojih najprestižnijih modela, „Maybach S klase“, Mercedes je predstavio novu tehnologiju farova, nazvanu „Digital Light“, koja je, uz osvetljavanje puta ispred vozila, u stanju da na kolovoz projektuje razne simbole za obaveštavanje i upozoravanje vozača.

Ovaj sistem sadrži neke funkcije klasičnog “head-up” displeja i koristi set visokokvalitetnih LED sijalica za precizno “iscrtavanje” predefinisanih simbola i poruka na asfaltu tokom vožnje. Tehnologija je osmišljena da bi dodatno upozorila vozače na neku opasnost na putu ili ih obavestila o nekom važnom saobraćajnom znaku.

Nemački proizvođač luksuznih automobila navodi da se Digital Light tehnologija sastoji i od kamera i senzora zaduženih za detekciju potencijalne opasnosti u saobraćaju. Sistem može da pomogne vozaču i u navigaciji, tako što pre mesta skretanja projektuje odgovarajuću strelicu na kolovoz. Pored toga, sistem može da upozori vozača na deo puta gde postoji opasnost od klizavice i stvaranja leda, kao i da ga obavesti da se na putu odvijaju radovi.

Sistem će upozoriti i na promenu ograničenja brzine, a uz pomoć senzora i kamera može da detektuje pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti, da ga posebno osvetli farovima i projektuje na asfalt strelicu koja pokazuje gde se pešak tačno nalazi. Ukoliko se u traci ispred automobila nalaze zaustavljena vozila, sistem će projektovati brojeve koji pokazuju koliko je rastojanje do njih.

Kako bi promovisao Digital Light tehnologiju i prikazao efikasnost i preciznost ovih LED svetala, Mercedes je snimio i video u kome parkirani Maybach S klase projektuje na tlo različite poruke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор