Mercedes ukida u Nemačkoj 1.200 radnih mesta

Nemački proizvođač motornih vozila Mercedes namerava da u Diseldorfu ukine oko 1.200 radnih mesta, u okviru sličnih mera kakve su već sprovedene u fabrikama u Sindelfingenu i Bremenu.

Globalna ekonomska situacija se ubrzano pogoršava, na šta nije imun ni vodeći brend u automobilskoj industriji Mercedes-Benz. Suočen sa naglim padom porudžbina, Mercedes je najavio otpuštanje 1.200 radnika i prelazak na skraćeno radno vreme u noćnim smenama u još jednoj od svojih fabrika u Nemačkoj.

Prema pisanju nemačkih medija, važna filijala svetski poznatog proizvođača automobila u Diseldorfu od oktobra završava noćnu smenu u proizvodnji. Pored toga, svi radnici na određeno vreme, njih oko 1.200, biće otpušteni. Konkretno, radi se o fabrici Mercedes-Benz kombija u Diseldorfu, koja se smatra najvećom te vrste na svetu.

Iako u Mercedesu ističu da to neće uticati na njihovu stalnu radnu snagu, u pitanju je ozbiljan udarac za mnoge radnike koji u kompaniji rade na određeno vreme. Međutim, restriktivne mere se ne tiču samo Dizeldorfa, budući da je prošle godine obustavljen noćni rad u fabrici u Sindelfingenu, dok je Bremenska fabrika iz drugih razloga takođe bila prinuđena da prilagodi proizvodnju.

Nemački mediji pišu da je uticaj ovih odluka na radnike i region značajan, jer se gube poslovi, a neizvesnost u budućnost raste. Međutim, suočavanje Mercedesa sa izazovima trenutne ekonomske situacije, kako ističu, predstavlja upozorenje celoj industriji i naglašava ozbiljnost trenutka u kom se nalaze mnoge kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор