Marame „Maruška“ za ceo svet

made-in-germany-rs-poslovna-marame-maruska

Studiji „Maruška“ iz Preljine i „Precizion“ iz Viljuše dva su porodična preduzeća iz čačanskog kraja, koja su zajednički pripremili kamion svojih proizvoda za izvoz u Rusiju. U svakom setu nalazi se marama, ešarpa ili kravata od lana i svile iz prvog preduzeća, i agenda na ruskom jeziku sa koricama od istog tekstila iz drugog preduzeća.

– Izvozni posao je i bolji i lakši kada u njega uđemo zajedno. Proletos smo naše proizvode predstavili u našoj ambasadi u Moskvi, i tom prilikom zapali su za oko firmi „Atelje srpsko“ iz glavnog grada Ruske Federacije, koju su osnovali Jevgenij Aregovič i Milena Stanković, koja već dugo živi u Moskvi. Ovo sada je već treća izvozna pošiljka za njih, a Rusu se toliko svidelo to što radimo da nam je već pet puta dolazio u posetu. Sličnu robu može da kupi i u Italiji ili Kini, ali ističe da smo mu se mi naročito dopali po nekom drugačijem dizajnu i energiji u poslu – priča Maruška Topalović, vlasnica studija u Preljini, a prenosi „Politika“.

Po njenim rečima, u studiju sada dovršavaju posao oko pripreme 1.200 setova za Moskvu. Uz maramu ili kravata iz „Maruške“, u set se dodaje i boca vrhunskog srpskog vina iz podruma „Aleksandrović“ kod Topole. Kako objašnjava, i oni u vinariji u svoje setove uz vino dodaju i Maruškine marame i tako upakovano prodaju za svoj račun, ali po istoj ceni kao i studio.

Maruška je 1995. godine sama ušla u ovaj posao, oslikavajući u svojoj kući marame po narodnim motivima. U delu porodičnog domaćinstva opremila je studio, pored puta Gornji Milanovac – Čačak, gde danas ima 14 zaposlenih, a svoje marame i ešarpe izvozi od Evrope do Amerike i Japana. Rukotvorine iz ovog studija u svojoj garderobi već imaju Ketrin Denev, Vladimir Putin, balerina Svetlana Zaharova, Hilari Klinton i Ketrin Ešton, a nedavno je kravatu „maruška“ dobio i francuski premijer Manuel Vals, prilikom posete Beogradu.

– Prošle godine smo proizveli 26.000 marama, ešarpi i kravata, ali se i dalje, svakodnevno borimo za nove ugovore, a da nije te neizvesnosti, mogla bih da uposlim još deset radnika. Svaka naša marama oslikava se unikatno rukom, tako što se najfinija italijanska svila zateže na ram, pa se na nju nanose visokokvalitetne boje iz Nemačke, čiji sastojci omogućavaju međusobno mešanje – objašnjava Maruška.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор