„Lufthanzini“ avioni leteće na biokerozin

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Od marta ove godine na aerodromu u Oslu avio-prevoznici u sastavu „Lufthanza“ grupacije tankovaće za letove iz tog grada mešavinu biokerozina u svoje avione, a nemačka aviokompanija je prva koja je sa jednim od snabdevača na ovom aerodromu potpisala ugovor o trajnom snabdevanju.

Prema ugovoru, od marta 2015. godine kompanija „Statoil“, sa kojom je potpisan sporazum u trajanju od godinu dana, obezbediće redovno snabdevanje avio-kompanija „Lufthanza grupe“ biokerozinom, za šta će biti dostupno 2,5 miliona galona sertifikovanog goriva.

Iz Osla će na biokerozin biti obavljeno oko 5.000 letova avio-prevoznika: „Lufthansa“, „Swis“, „Austrian“, „Germanwings“ i „Brussels Airlines“, prenosi „Aviokarta.net“.

Sa ovim ugovorom aerodrom u Oslu je postao prvi veliki komercijalni aerodrom na svetu koji će aviokompanijama ponuditi kontinuirano snabdevanje biokerozinom.

Nemačka „Lufthanza“ bila je prva avio-kompanija na svetu koja je koristila biokerozin 2011. godine na redovnoj liniji između Frankfurta i Hamburga u periodu od šest meseci, kao deo test projekta „burnFAIR“.

– Važan cilj „Lufthanza grupe“ je avijacija koja neće štetiti klimi. Mi stalno ulažemo u modernizaciju flote uvođenjem efikasnijih aviona koji troše manje goriva, pa je naš dugoročni plan da sistemski zamenimo kerozin iz sirove nafte onim iz biomase – objašnjavaju u „Lufthanzi“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор