„Lufthanza“ otkazala 3.800 letova zbog štrajka pilota

made-in-germany-rs-lufthansa03.jpg

Piloti nemačkog avioprevoznika „Lufthanza“ danas su stupili u najavljeni trodnevni štrajk, zbog kojeg je otkazano 3.800 letova, što će pogoditi oko 425.000 putnika, a obustava rada mogla bi da postane jedan od najvećih štrajkova u istoriji ove kompanije.

Na aerodromima u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, jutros je bilo mirno, s obzirom da su putnici ranije bili obavešteni o otkazivanju letova, navodi agencija „Rojters“.

Štrajk je organizovao sindikat koji zastupa prava 5.400 pilota, kako se navodi, zbog neispunjavanja njihovih zahteva da se postojeća pravila firme u vezi sa penzionisanjem zadrže. Barbara Šedler, portparolka „Lufthanze“ pozvala je danas sindikat na novu rundu razgovora. Ona je tom prilikom rekla da je njihova želja da se sa razgovorima krene što pre, čak i dok traje štrajk, i izrazila uverenje da može da se nađe dobro rešenje. Aleksander Dobrint, nemački ministar transporta pozvao je kompaniju i sindikat da, za dobrobit putnika, što pre pronađu rešenje.

I niskotarifna „Lufthanzina“ kompanija „Džerman vings“ takođe će biti pogođena ovim štrajkom. Tarifni pregovori bezuspešno traju već dve godine, a situacija se još više iskomplikovala kada je aviokompanija otkazala svoje obaveze za program prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, po kojem bi oni prevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

U sindikatu brane štrajk, kao sredstvo u borbi za bolje zarade i uslove rada i kažu da je njihov zahtev za 10 posto povišice u okviru uobičajenih zahteva, kao i da su u proteklih deset godina piloti lošije prolazili od zemaljskog i kabinskog osoblja.
U prošlonedeljnom kratkom štrajku upozorenja „Lufthanza“ je otkazala oko 600 letova.
Putnicima koji nisu mogli da se prevezu zbog štrajka, kompanija nudi besplatnu promenu termina leta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор