Lufthansa najavljuje uvođenje ekološke takse

Nemački nacionalni avio-prevoznik Lufthansa najavljuje da će uvesti ekološku taksu kako bi mogla da pokrije deo stalno rastućih dodatnih troškova usled stupanja na snagu regulatornih ekoloških normi.

U sastavu Lufthansa grupacije su i avio-kompanije Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings, SWISS, Lufthansa Airlines, kao i nekoliko manjih regionalnih prevoznika. Svi oni će uvesti dodatnu taksu za sve putnike koji na let polaze iz 27 država članica Evropske unije, Velike Britanije, Norveške i Švajcarske, javlja Aviation24.

Taksa će se, uz rezervacije, primenjivati od srede 26. juna ove godine za putovanja koja počinju od 2025. godine. Visina takse će zavisiti od udaljenosti i klase putovanja i biće u rasponu od jednog do 72 eura. Mešutim, Brussels Airlines je saopštio da će njegova ekološka taksa iznositi najviše 36 eura.

Obrazlažući ovu neočekivanu odluku, Lufthansa grupa se pozvala na zakonsku kvotu mešanja od dva procenta za održivo avijacijsko gorivo (SAF) za avio letove iz zemalja Evropske unije (EU), koja stupa na snagu 1. januara 2025. godine, na prilagođavanje EU sistema trgovanja emisijama (EU ETS), kao i na druge regulatorne ekološke troškove poput Shema za kompenzaciju i smanjenje ugljenika za međunarodnu avijaciju (CORSIA), prenosi biznis.

Nemački avio-prevoznik navodi da svake godine već ulaže milijarde eura kako bi letenje postalo održivije, s obzirom na to da do 2030. godine namerava da prepolovi svoje emisije ugljen-dioksida u odnosu na 2019. godinu, a u planu je i dostizanje neutralnosti u pogledu emisija ugljen-dioksida do 2050.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор