KfW ulaže u projekte saradnje privrede i školstva

Nemačka razvojna banka KfW će investirati 4,2 miliona eura u 11 projekata saradnje obrazovnih institucija i privrede u Srbiji, kako bi se znanje stečeno u školi prilagodilo potrebama lokalnih kompanija u kojima bi mladi odmah mogli da rade.

U pitanju je šira inicijativa za dodelu namenske bespovratne pomoći, a odnosi se na ceo region zapadnog Balkana i finansijsku podršku za ukupno 37 projekata čiji je cilj obezbeđivanje uslova za brže zapošljavanje mladih, prenosi Radio Beograd 1.

Srednja tehnička škola iz Obrenovca je, u saradnji sa lokalnom privredom, dobila je od Nemačke KfW banke bespovratnu pomoć od oko 190.000 eura, koja će, prema rečima direktorke te škole Rajke Babić, biti iskorištena za unapređenje uslovae rada u kabinetima za praktičnu nastavu.

– Naš projekat jeste rekonstrukcija zavarivačke radionice i opremanje savremenim aparatima za zavarivanje. Učenici su jako uspešni i na takmičenjima i onda prosto je bilo neophodno obezbediti im sve uslove u našoj radionici. Ovo će svakako doprineti unapređenju dualnog obrazovanja, jer svako preduzeće je specifično po određenom tipu zavarivanja – objasnila je Babićeva.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da su uložena sredstva izdvojena namenski za kompanije i obrazovne institucije, škole i stručne škole, kako bi zajednički radili na
programima i uspostavljanju adekvatne infrastrukture i opreme. Ovo će obezbediti deci da mogu da uče na najsavremenijim mašinama i softverima.

– Raduje nas veliko interesovanje u Srbiji i u celom regionu za javni poziv preko koga smo dodelili ovaj novac. Izgleda da smo pogodili u centar problema, da pokušamo zajedno da rešimo problem zapošljavanja mladih ljudi tako što ćemo bolje da uskladimo znanja sa kojima izlaze iz škola sa potrebama lokalnih kompanija gde bi oni mogli odmah da rade – poručio je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Na prvi javni poziv KfW banke stiglo je 205 prijava, a svi oni koji nisu prošli u prvom krugu, dobiće ovih dana šansu da se prijave na novi namenski javni poziv sa istim pravilima, kažu u Nemačkoj razvojnoj banci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор