Fruška gora dobila solarne stanice za punjenje bicikala

Izletište „Zmajevac“ u Nacionalnom parku „Fruška gora“ dobilo je na četiri lokacije solarne stanice za punjenje električnih bicikala, odnosno malih električnih vozila, za šta je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam obezbedio skoro šest miliona dinara.

Nove solarne stanice imaju korisnički i upravljački softver koji evidentira sve relevantne parametre koji se očitavaju na pojedinačnim punjačima. Stanica se sastoji od baterijskog sistema i fotonaponske elektrane koja napaja punjače, što predstavlja inovativan pristup biciklizmu na teritoriji Fruške gore, kažu nadležni.

U pitanju su lokacije kod pomenika Sloboda na Iriškom vencu, izletište „Brankovac“ iznad Vrdnika i izletište „Letenka“ u srednjem delu Fruške gore, na teritoriji Sremske Mitrovice. Po rečima resornog sekretara Nenada Ivaniševića, Fruška gora ima potencijal da postane najozbiljnija turistička destinacija na teritoriji Srbije.

– Danas smo ovde sa idejom da pokažemo koliko brinemo o Srbiji i očuvanju životne sredine. Pokrajinska vlada, Opština Irig i Nacionalni park pripremaju niz aktivnosti u cilju promovisanja Fruške gore, po završetku Fruškogorskog koridora – najavio je Ivanišević.

Zamenik predsednika Opštine Irig Miodrag Bebić je istakao značaj unapređenja biciklizma na ovoj teritoriji i naglasio da će lokalna samouprava u narednom periodu nastojati da unapredi svaki vid bavljenja sportom. Prema rečima direktora NP „Fruška gora“ Živka Cvetkovića, Nacionalni park intenzivno radi na podizanju svesti i kapaciteta zaštite životne sredine, flore i faune.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор