Evropskih radnika premalo za potrebe Nemačke

Iako je nemačko tržište rada vodeće odredište za kvalifikovane radnike, u poslednje vreme iz zemalja EU u tu zemlju pristiže relativno mali broj njih, zbog čega sve bitniji postaju radnici iz trećih zemalja.

Naime, prema rezultatima istraživanja američke neprofitne Fondacije Bertelsman, usled dugoročnog trenda opadanja imigracije iz EU, za Nemačku će postati važniji kvalifikovani radnici iz trećih zemalja.

Tokom 2018. godine u nemačkom registru stranaca je evidentirano 38.682 kvalifikovana radnika iz zemalja van EU, što je gotovo isti broj kao i godinu dana ranije, kada ih je bilo registrovano oko 38.080, piše Index.hr.

U prošloj godini radnici iz zemalja van EU imali su udeo od svega 0,1 posto u ukupnom broju od 47,5 miliona radnika u Nemačkoj, a većina njih je došla iz Indije, SAD, Bosne i Hercegovine i Kine. U Nemačku je u 2018. iz EU imigriralo ukupno 635.537 radnika, dok je iz zemalja izvan evropskog bloka pristiglo njih 526.329.

Više od 60 procenata evropskih imigranata su kvalifikovani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručno osposobljenih. Ipak, Bertelsman fondacija procenjuje da će se priliv kvalifikovanih radnika iz zemalja EU smanjivati kako populacija stari i opada.

Najveću grupu među imigrantima u Nemačkoj su u prošloj godini činile izbeglice, kojih je registrovano 9 posto. Na vrhuncu migrantske krize 2015. godine izbeglice su činile 23 posto svih imigranata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор