Dvema hidroelektranama Srbija zabranjuje rad?

made-in-germany-rs-termo-elektrana-kolubara

U vreme topljenja snega i najvećeg priliva vode, dvema srpskim hidroelektranama, kod Priboja i Prijepolja, zabranjena je proizvodnja zbog uvođenja novih propisa i zahteva da pribave dozvole za rad.

Dve hidroelektrane, jedna na Seljašnici kod Prijepolja, a druga na Kratovskoj reci nedaleko od Priboja, koje su u sistemu Elektroprivrede Srbije, već pola godine nije dozvoljen rad, jer nemaju vodnu dozvolu.

Kako „Večernje novosti“ nezvanično saznaju, republički vodni inspektor je pre pola godine ograncima kraljevačke elektrodistribucije u Prijepolju i Priboju zabranio da koriste vodu iz Seljašnice i Kratovske reke, dok ne dobiju potrebne dozvole.

U ovom kraju novinare upućuju na čelnike EPS-a i ministarstava energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine i navode da je bilo nekih sastanaka u EPS-u i vodoprivredi, i tvrde da ne znaju gde je problem u dobijanju dozvole.

„Dok narod namiče dinar na dinar i nedostaju pare za uličnu rasvetu ili popravku dotrajale mreže u selima, hiljade kilovata i eura otiču niz reke. Zašto bacamo tolike pare baš u vreme najvećeg vodostaja i topljenja snega na okolnim planinama. Ko dozvoljava ovako rasipništvo, zar smo toliko bogati – pita se čitalac u pismu redakciji „Novosti“.

Inače, hidroelektrana sa dve turbine, „Seljašnica“, snage jedan megavat, na izvoru istoimene reke, pritoke Lima, izgrađena je 1955. godine i davala je struju čitavom kraju, pa i tadašnjem gradilištu elektrana na Uvcu, kao i rudniku uglja u Pljevljima. Poslednjih godina elektrana nije radila jedino tokom leta i u jesen, kada opadne dotok vode, jer se odatle vodom za piće snadbevaju Prijepolje i okolina, a mogu se čuti i tvrdnje da je jedan agregat u remontu. Hidroelektrana „Kratovo“, na Kratovskoj reci, utoci Limskog jezera, godinama je mreži pribojske distribucije slala hiljade kilovata, radeći na daljinsku komandu.

Nezvanično se takođe saznaje da je slična situacija i sa centralom na Đetini u Užicu, gde je inspekcija donela isto rešenje, i gde je isto tako neizvesno kada će elektrana dobiti vodnu dozvolu, a tamošnja elektrodistribucija uključiti turbine i ponovo plaćati vodni doprinos na proizvedene kilovate.

Grupa meštana Prijepolja uputila je državi pisma na nekoliko adresa, tražeći da se raspetlja ova administrativna zavrzlama, uz zahtev da se kaže ko su krivci što se kilovati bacaju, baš u vreme kada se u Srbiji najavljuje gradnja novih mini hidroelektrana!

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор