Dojče banka seli iz Rusije u Berlin stotine programera

Iz najveće nemačke banke, Dojče banke (Deutsche Bank), najavljuju da će preseliti u Berlin stotine programera iz svog tehnološkog centra u Rusiji i poručuju da prestanak rada tog centra neće ugroziti njeno poslovanje, prenosi agencija DPA.

Svih oko 1.500 zaposlenih u ruskom tehnološkom centru u Sankt Peterburgu i Moskvi dobilo je ponudu banke da nastave posao u Nemačkoj, objavio je u utorak dnevnik Handelsblat (Handelsblatt), pozivajući se na izvore iz Dojče banke.

Banka je sredinom marta saopštila da operativne rizike eventualnog zatvaranja centra u Rusiji smatra veoma ograničenim. “U pitanju je samo jedan od nekoliko tehnoloških centara širom sveta. Prestanak rada zato nije nikakav poseban rizik za globalno poslovanje”, navela je banka, koja slične takve IT centre ima i u Rumuniji, SAD i Indiji.

Međutim, u izveštaju za prvi kvartal banka je bila nešto opreznija. “Imamo rizik da se naše mogućnosti korišćenja tih tehnoloških resursa smanje ili nestanu, na primer zbog zapadnih sankcija, državnih mera u Rusiji ili zbog mera menadžmenta”, objasnili su u Dojče banci koja se, inače, kotira na nemačkom berzanskom indeksu Dax.

U banci navode da se za odlazak u Nemačku do sada već prijavio osrednji trocifreni broj zaposlenih. Preseljenjem osoblja iz Rusije, Dojče banka će smaniti rizik da ostane bez stručnjaka ukoliko zbog napetosti između Zapada i Rusije ne bude više bila u stanju da upravlja svojim centrom u toj zemlji, ocenjuje Handelsblat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор