Do posla i bez diplome uz „Pasoš kompetencija“

Građani Srbije koji u svom životu nisu stekli formalno obrazovanje kroz školski i univerzitetski sistem od sada će moći da kompletiraju svoje radno i životno iskustvo u okviru projekta „Pasoš kompetencija“, što će im pomoći da lakše dođu do posla.

Projekat Pasoš kompetencija se bazira na individualnom savetovanju kao instrumentu za definisanje i vrednovanje neformalnih znanja, veština i iskustava stečenih tokom života, a namenjen je kako onima koji traže posao tako i onima koji bi da se prekvalifikacijom bolje pozicioniraju na tržištu rada.

Usluga savetovanja je besplatna, a savetnici su građanima na raspolaganju u šest gradova, u okviru DIMAK centara pri kancelarijama Migracionih servisnih centara Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru i Nišu, prenosi eKapija.

– Pasoš kompetencija može biti efikasan instrument za pomoć poslodavcima u procesu profesionalne selekcije ili sistematizacije radnih mesta. Ono što ga izdvaja od ostalih instrumenata koji se takođe bave utvrđivanjem kompetencija, jeste jezgrovitost samog procesa kojim se one definišu i vrednuju. Rad se bazira na popunjavanju mape Pasoša uz podršku sertifikovanog savetnika, a mapa se sastoji od osam polja: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, domaćinstvo i porodica, hobiji i interesovanja, služenje vojnog roka/ civilno služenje vojnog roka, politički i/ili socijalni angažman, posebne životne situacije – kaže Ivana Ristićevič iz GIZ-a.

Kako dalje objašnjava, savetovanje je biografsko i obavlja se kroz seriju razgovora i samovrednovanje. Naime, savetovana osoba ima priliku da uz podršku savetnika sama definiše i vrednuje svoje veštine, sagleda svoje poslovne i privatne prioritete i ciljeve i osmisli plan daljeg delovanja. U tom procesu, kaže Ristićevićeva, najvrednije je osnaženo samopouzdanje i osvešćivanje sopstvenih vrednosti i potencijala.

Jedan je od strateških ciljeva Nemačkog informativnog centra za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) jeste promocija zapošljavanja, što konkretno podrazumeva individualno savetovanje i informisanje o mogućnostima stručnog obrazovanja, zapošljavanja i reintegracije, kao i obuke za pripremu radne biografije i prijavljivanje za posao.

Projekat je podržan u okviru globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME), koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор