Do diplome medicinske sestre za 600 eura

Ogroman broj zdravstvenih radnika koji odlaze u inostranstvo uslovio je da u Srbiji sve više privatnih škola nudi prekvalifikaciju koja omogućava da se za samo godinu dana dobije diploma medicinske sestre, pa ostaje upitno kakav je kvalitet takve, na brzinu stečene kvalifikacije.

Onima koji planiraju odlazak u inostranstvo iz jedne privatne firme u Srbiji, koja nudi različite kurseve, vanredno školovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije, poručuju da će najbolje proći ukoliko se prekvalifikuju za zanimanje medicinska sestra – tehničar.

Kako prenosi Al Džazira, u toj firmi pojašnjavaju da svi koji su završili neku srednju školu, a žele da se prekvalifikuju za zvanje medicinskog tehničara, treba da polože 27 ispita razlike za sve četiri godine školovanja. To će ih koštati 150 eura po godini, odnosno 600 eura ukupno, plus oko 16 eura po svakom ispitu, s tim da celokupan nastavni program najbrže mogu završiti već u roku od godinu dana.

Tokom tog perioda učenici ne moraju dolaziti na nastavu, ali ukupno tri puta moraju doći na vežbe koje se organizuju jednom mesečno. Ispite mogu polagati jednom mesečno, a na kraju moraju odraditi praksu u bolnici u ukupnom trajanju od 380 radnih sati, što je minimum dva meseca, a može i duže, zavisno od obaveza polaznika i dogovora sa bolnicom.

Sa druge strane, u sindikatu medicinskih sestara i tehničara Srbije smatraju da to nije dovoljno da bi se steklo potrebno znanje za koje se neko drugi školovao pune četiri godine. Stoga podsećaju da posledice mogu biti fatalne, ukoliko medicinska sestra ne zna ili nije sigurna šta treba da uradi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор