Digitalni kokpit za sve Mercedesove modele

Nemačka kompanija „Mercedes“ najavljuje da će potpuno digitalizovana komandna tabla sa multimedijalnim sistemom koji je debitovao na novoj generaciji A klase, uskoro biti ugrađivana i u sve ostale modele.

Mercedesov „COMAND“ uređaj zameniće novi „MBUX“ multimedijalni sistem sa dva digitalna displeja spojena na komandnoj tabli u veliki tablet. Sistem je izgrađen na na Linux platformi, a ima Nvidia grafičku kartu i 8 GB RAM memorije.

Šef razvojno-istraživačkog odeljenja Mercedesa Ola Kaellenius je u razgovoru za „Car Advice“ pojasnio da je ovaj sistem lakši za korišćenje i da ima samo dva nivoa menija po dubini. On je najavio da će MBUX “u narednih nekoliko godina” biti uvršten u sve modele vozila iz Mercedesove ponude.

Sistemom se upravlja glasovnim komandama (poput programa „Amazon Alexa“ i „Google Assistant“). Aktivira se izgovaranjem fraze “Hej, Mercedes”, nakon čega je vozaču omogućeno da govornim naredbama upravlja većinom komandi i funkcija koje su dostupne u okviru MBUX sistema.

U novom Mercedesu A klase, MBUX sistem postoji u tri verzije. Osnovna se sastoji od dva spojena displeja od po 7 inča, dok su u vrhu ponude dva ekrana od po 10,25 inča. Između njih je opcija koja predstavlja kombinaciju jednog takvog manjeg i jednog takvog većeg dispelja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор