Continental donirao fakultetu istraživačku laboratoriju

Nastavna i istraživačko-razvojna laboratorija u okviru Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka u Novom sadu, svečano je puštena u rad u petak u zgradi Načno-tehnološkog parka.

Ova laboratorija zapravo je donacija nemačke kompanije Continental Automotive Serbia, koja je za uređenje unutrašnjosti i nabavku opreme neophodne za kvalitetno održavanje nastave studentima iz oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva, obezbedila blizu pet miliona dinara.

Za laboratoriju je nabavljen nameštaj, a od opreme tu je 13 desktop računara sa 26 monitora, 3D štampač, 12 osciloskopa, projektor, platno, najmodernije razvojne ploče bazirane na embeded sistemima, pametne displeje, akademske softverske licence programskih paketa za obradu digitalnih signala i modelovanje softverskih rešenja, elektronske komponente, robotske sisteme, kao i pomoćnu opremu za nastavu i izradu studentskih projekata.

– Fakultet tehničkih nauka je jedan od najprestižnijih i najuspešnijih fakulteta u regionu i celom svetu, što se već pokazalo sa kvalitetom inženjera koji rade i kod nas. Za nas je partnerstvo sa fakultetom veoma važno – rekao je direktor kompanije Continental Automotiv Srbija Saša Ćoringa, a prenosi portal NS uživo.

On je istakao da je, zbog transformacije, automobilskoj industriji potrebno sve više inženjera, umesto intenzivne radne snage. Kako je naveo, automobili se neće više proizvoditi u velikom broju, biće kompleksniji i skuplji, a za to je potreban veliki broj inženjera.

– Fakultet tehničkih nauka želi da sa kompanijama kao što je Continental koncipira studijske programe koji će biti za privredu. Uzmite kako je ovo izgledalo pre deset godina, a kako izgleda sada. Novi Sad postaje centar IT industrije, ali i automobilske u ovom delu Evrope, a to nas raduje, jer će studenti ovde moći da pronađu posao – izjavio je dekan FTN-a Srđan Kolaković.

Nemačka tehnološka kompanija Continental i Fakultet tehničkih nauka ostvaruju intenzivnu saradnju još od 2016. godine, a mnogi diplomci novosadskog fakulteta posao su našli baš u toj kompaniji i njenom razvojnom centru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор