Britanci preuzimaju „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“

made-in-germany-rs-bambi-cokolade

Investicioni fond „Mid Europa partners“ sa sedištem u Britaniji, kupiće u prvoj polovini ove godine „Denjub fuds grupu“, čime će preuzeti poznate srpske kompanije „Imlek“, „Mlekara Subotica“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“, ali i monopol nad otkupom mleka u Srbiji.

Za ugovorenih 575 miliona eura popularni brendovi „Imleka“, „Knjaza Miloša“, „Mlekare Subotica“ i „Bambija“ preći će iz ruku „Salforda“ u portfolio investicionog fonda „Mid Europa partners“.

– Po proceni naših vlasnika, za ovo vreme dosadašnjih pregovora „Mid Europa“ se istakla kao najbolja kompanija ili investicioni fond koji će uspeti da uradi što i „Denjub fuds“, nastavljajući sa investicijama, pa i da ih učini čak i boljim – smatra Svetlana Glumac iz „Denjub fuds grupe“.

Ovim poslovnim potezom Fond „Mid Europa“ kupio je i pogone u Makedoniji i Republici Srpskoj, kao i dve vodeće srpske mlekare, a sa njima i monopol nad otkupom mleka u Srbiji. Međutim, srpski ministar trgovine Rasim Ljajić to ne vidi kao problem, piše „B92“.

„Mid Europa partners“ poznat je na domaćem tržištu kao vlasnik Srpske kablovske mreže „SBB“, u periodu između 2007. i 2013. godine, tokom kojih je uspeo da uveća prodajnu vrednost ove kompanije za milijardu eura, što je proklamovani cilj svakog investicionog fonda.

– Od njih zavisi šta će uraditi kada povećaju vrednost firme, ali je bitno da u tom periodu ta firma raste, jer rastu i ta privredna grana i ukupna ekonomija. Ovaj investicioni Fond je dinamičan, efikasan, brz, a to je sve ono što našoj privredi sada treba – kaže Milko Štimac iz Komisije za hartije od vrednosti.

Nakon najavljene prodaje, akcije kompanije „Imlek“ danas su druge najtraženije na domaćoj berzi. Kupuju ih oni koji će ih u roku od 70 dana prodati novom većinskom vlasniku po višoj ceni.

– Mi to zovemo bezrizičnom kupovinom, jer će dil gotovo izvesno biti postignut, a vlasnici akcija ostvariće prinos na velikim ciframa od 3 do 4 procenta, što je vrlo povoljno – objašnjava Miroslav Radaković broker kompanije „Sinteza invest“.

U prodaji „Denjub Fuds grupe“, pored Fonda „Mid Europa partners“, učestvuju i Evropska banka za obnovu i razvoj, 4 evropske banke i domaći partner Andrej Jovanović, koji je 2008. godine unovčio svoju firmu „Marbo“ za više od 200 miliona eura i za koga se spekuliše da će biti jedan od vodećih ljudi nove kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор