BMW predstavio pametne naočare za motocikliste

BMW je predstavio nove pametne naočare Be-Em-Ve Motorad Konekted Rajd (BMW Motorrad ConnectedRide) namenjene motociklistima, kao „vrhunski alat za kratka i duga putovanja“, koji služi kao displej koji informacije o vožnji, poput brzine, ili uputstva za navigaciju, podiže na nivo očiju, što vozaču pomaže da ne skida pogled sa puta na kontrolnu tablu.

Dok kompanija Apple istovremeno pokušava da ubedi potrošače da kupe njihove skupocene naočare, BMW je korisnicima ponudio pametne naočare koje bi zaista pomogle da im donesu praktičnu korist, i to po daleko manjoj ceni. Za razliku od Apple naočara koje imaju znatno veći dijapazon funkcionalnosti i koštaju 3.500 dolara, BMW je najavio da će njnegove naočare u Evropi koštati 690 eura, javljaju svetski mediji.

Inače, nove naočare se povezuju sa već postojećom BMW Motorrad Connected aplikacijom na telefonima preko Bluetooth konekcije, kako bi motociklistima prikazivale informacije o brzini kojom se kreću i ograničenju brzine na putu, u kojoj brzini je motor, osnovnu GPS navigaciju sa strlicama, nazive ulica, položaj raskrsnica i udaljenost do sledećeg skretanja.

Uređaj poseća na klasične naočare za sunce, ima dva seta stakala – zatamnjena i stakla sa 85 procenata providnosti, zajedno sa integrisanim svetlosnim senzorom, kao i sertifikovanim UVA/UVB filterom. Pored zaštite od sunčevog zračenja, naočare imaju i RX adapter za podešavanje dioptrije koja je ograničena do 4,5.

U nemačkoj kompaniji kažu da je litijum-jonska baterija sposobna za do deset sati rada i da se može puniti preko USB kabla. Opseg temperature u kojoj se naočare one mogu koristiti prilično je visok i kreće se od minus 10 do čak plus 50 stepeni Celzijusa. Nove pametne naočare mogu se adaptirati da odgovaraju različitim kacigama i oblicima glave, što treba da ih čini udobnim i za celodnevno nošenje.

BMW-u ovo nije prvi izlet u sferu uređaja koji bi trebalo da olakšaju vozačima i vožnju učine bezbednijom. U klasi BMW električnih automobila koji će se prodavati od 2025. godine, naći će se i BMW Panoramic Vision ekran koji zauzima celu širinu vetrobrana i menja komandnu tablu u kolima, a koji takođe pomera informacije u visinu očiju vozača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор