Beogradski labudovi zaraženi ptičijim gripom

Kod labudova koji su u Zemunu uginuli 1. oktobra, a u Borči i Kovilovu 6. oktobra, potvrđeno je prisustvo zaraze pod-tipom virusa pričjeg gripa H5N8, objavila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Kao odgovor na situaciju, Uprava za veterinu je donela Rešenja i utvrdila mere koje se sprovode u području zaraženom i ugroženom od ove zarazne bolesti divljih ptica, sa ciljem da se ona suzbije i spreči njeno dalje širenje, prenosi eKapija.

„U skladu sa Rešenjem, zaraženim područjem se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od lokacija na kojima su pronađene uginule ptice“, navodi se na internet sajtu Uprave.

Kako se dalje objašnjava, avijarna influenca (ptičji grip) nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

Kao preventivne mere navode se aktivni i pasivni nadzor, kontrola zdravlja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje kontakta između divljih i domaćih ptica i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na samim gazdinstvima.

Takođe, radi sprečavanja širenja obavezna je prijava veterinarskom inspektoru ili veterinaru svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i svako povećano uginuće ili znaci bolesti kod živine i ptica na gazdinstvima.

„Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja“, navodi Uprava za veterinu, na čijem se sajtu nalazi detaljno uputstvo za uzgoj živine tokom trajanja protivepidemijskih mera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор