Beogradske obale privlačne za nemačke ulagače

made-in-germany-rs-usce
Beogradske rečne obale predstavljaju veliki potencijal za izgradnju luka i objekata u dužini od 15 kilometara.

Za taj projekat je nemačka privreda pokazala veliko interesovanje, jer tuda prolazi Koridor 7, koji je jedan od najatraktivnijih za ulaganja zbog niske cene rečnog transporta, a postoji i mogučnost povezivanja sa Koridorom 10. Pozvačemo naše strateške partnere, zemlje dunavskog sliva, a prvenstveno Nemačku i Austriju, da razviju i naše obale, kao što su svoje – izjavio je agenciji „Tanjug“ predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković, i naglasio da te investicije mogu da se mere stotinama, pa i milijardama eura.

Janković ističe da Komora podržava projekat „Beograd na vodi“ zbog čistih prespektiva imovinsko – pravnih odnosa. On smatra da je projekat ostvariv u etapama, i da bi za nekoliko godina mogao pokazati sasvim drugačiju sliku Beograda.

– Zakon o privatno-javnom partnerstvu otvorio je perspektive za ovaj projekat. Privrednici Beograda podržavaju ideju raščišćavanja terena i opremanja građevinskog zemljišta, pa bi neko od postojećih investitora mogao da uđe u posao opremanja terena. Samo od hotela „Bristol“ do Mostarske petlje ima 90 hektara zemljišne površine, za čije uređenje i privođenje nameni može da se utroši 10 milijardi dinara. Mogućnosti nudi i obala Save ka Obrenovcu, a takođe i obala Dunava do Ade Huje i od Grocke ka Smederavu – objasnio je Janković.

On napominje da ukoliko Beograd ostvari vezu sa republičkom vladom i regionom, biće obezbeđena i bespovratna sredstva iz fondova EU kroz Dunavsku i Savsku strategiju, i da se samo ekološki projekti finansiraju do 75 posto. Takođe podseća da je 1,2 milijarde eura iz IPA fondova već opredeljeno za Srbiju, ali da nemamo projekte, pa je Komora stoga, počela da edukuje lokalne samouprave kako da naprave projekte po evropskim standardima da bi mogle da apliciraju za ova sredstva. Janković smatra da privreda Beograda ima tržište, ali nema dovoljno finansijskih sredstava za proizvodnju i promociju robe na svetskom tržištu, te da je neophodno da država i privrednici zajedno odrede strategiju razvoja glavnog grada. Kako kaže, za Beograd su najvažnija ulaganja u energetiku, poljoprivredu, IT industriju i turizam, ali je svakom ovom segmentu potrebna podrška države, udruživanje, kooperativa i pravljenje klastera.

– Beograd mora mnogo više da se poveže sa ostatkom Srbije i da sarađuje sa nadležnim ministarstvima. Neophodno je smanjenje administriranja, uvođenje vladavine prava u svim segmetima i vraćanje sive ekonomije u legalne okvire. Svi investitori su dobrodošli, uključujući i one iz dijaspore, samo treba da im se garantuje bezbednost ulaganja, da Beograd bude siguran grad, da se lokalne takse i sva administriranja što više smanje, a potrebna su i klasterska povezivanja sa kooperantima iz drugih gradova – zaključuje predsednik Privredne komore Beograda.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор