Audi će reciklirati stara stakla za nove Q4 e-tronove

Audi planira da od starog automobilskog stakla pravi nova, čime će ne samo čuvati resurse, već i štedeti energiju i vodu potrebne za proizvodnju novih prozora. Ako jednogodišnji pilot projekat bude uspešan, reciklirani prozori biće ugrađivani nove automobile Audi Q4 e-tron.

Oštećena automobilska stakla do sada su se u najboljem slučaju koristila kao izolacioni materijal u drugim industrijama. Predstavnici Audija kažu da je cilj njihovog ambicioznog plana da povećaju udeo sekundarnih materijala u proizvodnji. Njihovo istraživanje je pokazalo da neiskorišćen potencijal leži upravo u automobilskom staklu, zbog čega su sa svojim partnerima pokrenuli pilot projekat kako bi ispitali mogućnosti recikliranja.

Oštećena stakla prvo će se slati u centar Reiling, gde će se usitnjavati i dalje prerađivati kako bi se dobio materijal dovoljno kvalitetan za nova stakla. Za to je potrebno da se staklo odvoji od drugih materijala, poput metala, plastičnih slojeva i žica, za šta će se koristiti magneti, separatori metala i drugi metodi razdvajanja. Dobijeni reciklat će se slati u Saint-Gobain Glass gde će se mešati sa osnovnim sirovinama kao što su kvarcni pesak, kreda i natrijum karbonat, od čega će se na posletku praviti novi prozori koji bi trebalo da budu istog kvaliteta kao i nereciklirani.

Ako sve bude teklo po planu i pilot projekat pokaže da je dobijeni materijal jednakog kvaliteta i stabilnosti kao i originalna sirovina, ali i da je njegovo korišćenje ekonomski opravdano, sledeći korak biće korišćenje takvih stakala u seriji Audi Q4 e-tron, najavljuju iz Audija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор