Ajfon “guta” struje više od frižidera!

made-in-germany-rs-iphone-back

Upoređivanjem potrošnje Ajfona (iPhone) i prosečnog frižidera ustanovljeno je da Ajfon troši veću količinu električne energije.

Najnoviji izveštaj testiranja ovih uređaja, prikazan u studiji Instituta “Breakthrough”, pokazao je da frižider godišnje troši svega 322 kWh struje, dok Ajfon “proguta” čak 361 kWh za godinu dana rada. Inače, tokom testiranja, u potrošnju Ajfona bila je uračunata energija potrebna za bežičnu konekciju, korišćenje telefona i punjenje baterije.

Međutim, ova potrošnja je ništa u odnosu na potrošnju celokupne informacione i komunikacione tehnologije (ICT) koja se koristi širom sveta, a na čiju potrošnju otpada čak 10 procenata ukupne svetske struje. Sadašnji trendovi pokazuju da bi zbog širokopojasnog interneta ovaj procenat mogao biti čak i veći, prenosi “B92”.

Informacioni sektor mnogo troši, jer se “cloud” ne može isključiti, zbog čega se teško može smanjiti potreba za električnom energijom u ovom sektoru, pa tako ni emisija ugljen dioksida povezana sa proizvodnjom potrebne struje, zaključuje se u studiji Instituta “Breakthrough”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор