Zlatarski krompir duplirao prinos

made-in-germany-rs-krompir

U zlatarskom kraju prinosi krompira ove jeseni duplirani su u odnosu na prošlu godinu i idu i do 40 tona po hektaru.

Branko Gujaničić, poljoprivrednik iz Akmačića, pohvalio se kako je kvalitet ovogodišnjeg roda krompira odličan, posebno na parcelama koje se nalaze na strmom terenu gde se voda zbog ovogodišnjih obilnih padavina, nije dugo zadržavala, prenosi agencija „Beta“.

Ovaj zemljoradnik, koji je i najveći proizvođač krompira u jugozapadnoj Srbiji, objasnio je da je zasejao krompir na ukupno 20 hektara svojih parcela i da je ovogodišnji prinos oko 40 tona po hektaru, što je, po njegovim rečima, skoro dvostruko vise nego prošle godine.

– Poljoprivrednici koji su u celosti primenili stručne savete u pogledu agrotehničkih mera, imaju puno razloga za zadovoljstvo, jer je na njihovim parcelama ove jeseni krompir rodio kao retko kada – prokomentarisao je Gujaničić.

Poljoprivredna stručna služba Užice ove godine je sprovodila projekat SMS prognoza, pa su mnogi poljoprivrednici u zlatarskom kraju, koji su u sistemu ovakve komunikacije sa agronomima, bili na vreme obaveštavani o potrebi zaštite od plamenjače i drugih bolesti, tako da su uspeli da sačuvaju i unaprede prinos svojih poljoprivrednih kultura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor