Za pet meseci dijaspora nam poslala 1,3 mlrd. €

Za prvih pet meseci ove godine dijaspora je u Srbiju poslala jednu milijardu i 336 miliona eura, što je za 14,5 posto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju preliminarni platnobilansni podaci Narodne banke Srbije (NBS).

Preko brzog transfera novca i računa izvršeno je oko 700.000 transakcija. Prosečan iznos primljenih doznaka razlikuje se u zavisnosti od destinacije i načina slanja, pa je preko brzog transfera novca prosečan iznos bio oko 280 eura, dok je preko računa znatno veći, kažu u NBS.

Prema procenama centralne banke, za pet meseci ove godine priliv po osnovu neregistrovanih doznaka (van bankarskih računa i brzog transfera novca) iznosio je oko 618 miliona eura, prenosi agencija “Tanjug”.

Najviše doznaka u prvom tromesečju 2018, kao i u poslednjih pet godina, stigao je iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naših zemljaka, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske, a oko 80 posto priliva bio je realizovan u eurima.

U NBS kažu da je u poslednjih pet godina priliv doznaka u Srbiju relativno stabilan, a njihovo učešće u bruto domaćem proizvodu se kreće oko osam posto, što se očekuje i u ovoj godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor