VW-u dozvoljena popravka 3,0 TDI motora

Nakon gotovo tri godine od otkrivanja „Dizelgejt“ afere, nemačkoj automobilskoj kompaniji „Volkswagen“ je u Severnoj Americi konačno dato „zeleno svetlo“ za „popravku“ kontroverznog 3,0-litarskog TDI motora generacije 1.2.

Odobrenje kanadskih i kalifornijskih regulatornih tela omogućiće nemačkom proizvođaču i njegovim bratskim brendovima da usaglase svoja vozila opremljena spornim motorom sa standardima dozvoljene emisije štetnih gasova.

Popravka motora je u Severnoj Americi primenjiva na oko 8.800 vozila i biće poslednje poglavlje procesa remonta koji je VW grupacija ponudila tržištu u SAD i Kanadi kao deo rešenja problema sa dizel motorima, prenosi „b92“.

Preostala vozila koja su opremljena ovim dizel agregatima jesu modeli „Audi Q7“ i „VW Touareg“ iz 2011. i 2012. godine. Kada ovi automobili budu sređeni moći će ponovo da izađu na severnoameričke puteve, dok kompaniji preostaje da utvrdi preprodajni plan za ona vozila koja su nezadovoljni vlasnici vratili proizvođaču.

Ogroman broj vozila VW grupacije sa 3,0-litarskim TDI dizel motorom i dalje nije prepravljeno, od tog broja oko 40 posto u SAD, a gotovo 60 posto u Kanadi. Različite varijante 3,0-litarskog TDI motora nalaze se u brojnim modelima, a u slučaju Audija u pitanju su A6, A7, A8, Q5 i Q7 koji su proizvedeni između 2009. i 2016. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor