Vrtići u Zaječaru besplatni ove godine

made-in-germany-rs-vrtic

U Zaječaru je od 1. januara ove godine boravak 1.000 mališana u vrtićima, koliko ih ima u Predškolskoj ustanovi „Đulići“, potpuno besplatan.

Kako prenosi zaječarska televizija „Best“, u gradskim vrtićima cena usluga je i do sada bila među najnižima u Srbiji, a nakon nove odluke Skupütine, Zaječar je postao jedini grad u kojem će deca moći da koriste usluge Predškolske ustanove bez ikakve naknade, jer će finansijska sredstva za te namene biti obezbeđena iz gradskog budžeta.

U Srbiji se od ove godine primenjuje novi „Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima i obdaništima“, koji predviđa da roditelj mesečno plaća 20 posto od ekonomske cene boravka deteta u vrtiću.

– Pošto će vrtići biti besplatni, očekujemo veliki broj novih prijavljivanja. Srećom, imamo još mesta, jer je naš ukupni kapacitet 1.050 mališana, pa imamo mesta za još dve grupe koje mogu primiti oko stotinak dece. Gradska vlast je obećala da će pronaći odgovarajuće prostorije ili sazidati novi objekat kako bi sva deca bila zbrinuta, ukoliko bude potrebno. Cilj je da u Zaječaru nemamo listu čekanja u ovoj godini – rekla je Tanja Jovanović, direktorka Predškolske ustanove „Đulići“.

Kako je objasnila, do početka 2014. godine roditelji su vrtić plaćali 4.500 dinara, ali je odlukom gradske Skupštine, cena umanjena za 1.000 dinara. Po njenim navodima, ekonomska cena boravka jednog predškolskog deteta iznosi 22.470 dinara. Od toga su roditelji plaćali 3.500, a grad ostatak, kaže Jovanovićeva.

Inicijativu za besplatan boravak dece u vrtićima od 1. januara 2015.godine predložio je predsednik Skupštine Saša Mirković koji je ranije već najavio da će sredstva za finansiranje „Đulića“ biti obezbeđena uštedom na putovanjima, dnevnicama i sprečavanjem nenamenskog trošenja gradskog novca.

Inače, u vrtićima u Zaječaru boravi veliki broj dece čiji su roditelji zvanično nezaposleni. Međutim, većina njih radi na crno, pa nisu u mogućnosti da dokažu da ne mogu da čuvaju svoju decu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor