Vrhunska rakija i etno turizam kao porodičan posao

made-in-germany-rs-rakija-gruzanska-nit

Pre 10 godina Prvoslav i Vladanka Aleksić odlučili da se iz Kraljeva presele na selo gde su započeli sa proizvodnjom sada već čuvene rakije „Gružanska nit“, koju izvoze u zemlje EU, SAD i Australiju.

Prvoslav je za ovaj posao angažovao stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta i tehnologa, koji su mu pomogli da napravi „Gružansku nit“. Kako kaže, naredni korak je da na inostrano tržište plasira svoju rakiju staru 12 godina, za koju priprema posebnu ambalažu, a koja će po flaši koštati čak 300 eura. Ukus ove rakije veoma je sličan najfinijem francuskom konjaku, prenosi agencija „Tanjug“.

– Rakiju sam počeo da proizvodim konsultujući stručnjake, a kvalitet je postignut dobrim odabirom voća. Sve je rađeno po zakonima i pravilima, zato ni rezultat nije izostao. Imamo osam hektara voćnjaka, dunje i kruške viljemovke imamo dovoljno, a šljivu moramo da dokupljujemo – kaže Prvoslav i ističe da je srpska rakija cenjena u svetu, ali da ima dosta šverca i nelegalne prodaje, koja u velikoj meri, a naročito u zemljama Evrope, snižava cenu rakije domaćih legalnih izvoznika.

Supruga Vladanka se bavi seoskim turizmom. Narodna jela sprema u kuhinji napravljenoj u starom vajatu u dvorištu, pored koga se nalazi porodična etno kuća iz prošlog veka. Ovu kuću Aleksići nameravaju da preurede za turiste, mada je pod zaštitom kao spomenik kulture, pa čekaju da im država ili pomogne ili im da zvaničnu dozvolu da je renoviraju.

Za sebe i goste iz čitavog sveta, Aleksići su sagradili kuću u starom srpskom stilu, sa dva ulaza i etno restoranom. U gostinjskom delu na tri sprata nalazi se pet soba, kuhinja i dnevna soba, drveno stepenište i ručno izrezbarena ograda. Etno restoran je dekorisan ručno tkanim zavesama sa vezom, a i na stolovima su slične tkanine u koje je utkan rad više generacija žena iz ove porodice. Po zidovima su umetničke slike, ručno pravljeni muzički instrumenti, narodne nošnje i tapiserije.

Restoran radi po potrebi i po porudžbini, kada ima gostiju i kada se najave posebne ture. O raznovrsnosti njihovih gostiju svedoči knjiga utisaka u kojoj su poruke upućene domaćinima ispisane na raznim jezicima, od arapskog do kineskog, kao i komplimenti jelima stare srpske kuhinje, koje priprema Vladanka. Za svoje kulinarsko umeće Vladanka je pre dve godine dobila priznanje na Sajmu turizma u Novom Sadu, za gružanski obrok, odnosno specijalno osmišljen jelovnik sa starim srpskim specijalitetima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor