Volkswagenova Buba odlazi u istoriju

Iz nemačke automobilske kompanije „Volkswagen“ javljaju da popularna „Buba“ (VW Beetle), neće imati direktnog naslednika, nakon što aktuelna generacija završi svoj proizvodni vek.

Pre odluke o ukidanju modela koji je 1997. godine obnovljen pod imenom „New Beetle“, spekulisalo se da će Volkswagen kupcima možda ponuditi naslednika na električni pogon, izgrađenog na „MEB“ mehaničkoj platformi.

Iako nemački proizvođač automobila neće praviti električlnu Bubu, u planu je proizvodnja nove verzije, takođe klasičnog Volkswagena koji se nekada u svetu prodavao pod raznim nazivima – „Kombi“, „Transporter“, „Camper“, „Microbus“….

Novi električni Kombi biće zasnovan na „VW ID Buzz“ konceptu iz 2017. godine i imaće retro dizajn po ugledu na originalnu verziju iz 1950-tih, prenosi „Autocar“.

– Odlučili smo da je bolje da pokrenemo proizvodnju električnog Kombija, nego da imamo nekih 4 ili 5 generacija „Nove Bube“ – objašnjava šef istraživačko-razvojnog odeljenja Folksvagena Frank Velš.

Legendarna Buba još uvek se proizvodi u dve verzije, kupe i kabriolet. Iako je 1997. obnovljena po ugledu na originalnu verziju koja je svojevremeno važila za „narodni auto“, nova verzija nikada nije uspela da dostigne nekadašnju popularnost.

Prva generacija Nove Bube proizvodila se do 2011. godine, od kada je na tržište počeo da pristiže novi model baziran na mehaničkoj platformi „Golfa 6“, koji se i danas izrađuje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor