Vikend sajam peglane kobasice

U hali “Kej” u Pirotu danas i sutra se održava Sajam pirotske peglane kobasice, tradicionalna gastronomsko-turistička manifestacija posvećena proizvodima specifičnim za taj deo Srbije.

Peglana kobasica se tokom zime pravi od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa, sa dodatkom dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća. Suše se na tavanskoj promaji i svaki dan se peglaju flašom, kako bi se isterao sav kiseonik iz njih i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv “peglane kobasice”.

Sajam peglane kobasice organizuju lokalna Turistička organizacija i Udruženje proizvođača ovog proizvoda, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Kako je najavio Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirota, dolazak na sajam je prijavilo 40 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvođača sira i kačkavalja, prenosi agencija “Beta”.

– Novina od prošle godine je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvođači koji imaju markice moći će da izlažu svoje proizvode i da se takmiče – objasnio je Zlatkov i istakao da za ovaj Sajam postoji veliko interesovanje ne samo ljudi iz mnogih gradova Srbije, već i iz susednih zemalja, Bugarske i Makedonije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor