Udvostručena prodaja sredstava za samoodbranu

made-in-germany-rs-suzavac-sprej

U Nemačkoj je u prvoj polovini ove godine naglo porasla prodaja gasnih pištolja i sprejeva za samoodbranu, piše „Dojče vele“ uz komentar da građani Nemačke posle nemilih događaja u novogodišnjoj noći, očigledno strahuju za svoju sigurnost.

U prvoj polovini 2016. godine broj izdanih takozvanih malih dozvola za oružje, koje građani moraju da imaju ukoliko nose sredstva za samoodbranu, poput gasnih pištolja i sprejeva sa suzavcem, porastao je u Nemačkoj za 49 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pozivajući se na informacije iz nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, list „Velt am Zontag“ navodi da je do 30. juna ove godine u Nemačkoj izdato 402.000 „malih dozvola“ za nošenje oružja, dok je u istom razdoblju 2015. izdato svega 269.899.

Po rečima predsednika sindikata policajaca Rajnera Venda, ovakav trend je potpuno očekivan.

– Građani strahuju od terorizma i kriminala i ne daju se razuveriti statistikama i uveravanjima da opasnost nije porasla. Oni žele makar da imaju osećaj da sami nešto čine za svoju sigurnost, kada je već država zakazala – smatra Vend.

Nagli porast prodaje sredstava za samoodbranu u prvim mesecima ove godine posebno je zabeležen upravo u Kelnu i susednom Leverkuzenu, što se tumači kao posledica migrantskog divljanja tokom novogodišnje noći u Kelnu.

Mala dozvola za nošenje gasnih pištolja i sprejeva sa suzavcem ili biberom, uvedena je 2002. godine nakon masakra u nekoliko nemačkih škola. Za samu kupovinu ovakvih sredstva za samoodbranu nije potrebna nikakva dozvola, već samo ukoliko se ona nose u javnosti.

Političarka hrvatskog porekla, bivša policajka, a sada poslanica stranke Zelenih u Bundestagu Irene Mihalić, zatražila je pooštravanje zakona o prodaji sredstava za samoobranu, tražeći da se i kupovina uslovi posedovanjem dozvole. Ona se založila i za stroži odnos prema takozvanom dekorativnom oružju. Radi se o pravom oružju koje je manjim prepravkama pretvoreno u dekorativno oružje, ali koje se lako ponovo može učiniti ubojitim. Upravo takvim pištoljem je i počinjen masakr u Minhenu pre desetak dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Ostavite odgovor